De brandwond van Raymond

Terwijl hij in Siavonga zat te wachten tot de verzekeringen een ei gelegd hadden over de repatriëring van Catharina, noteerde Didier enkele indrukken.

Het verhaal Raymond vertelt het wedervaren van een klusjesman in Eagles Rest Camp (Siavonga). Tijdens het aanwakkeren van het vuur noodzakelijk voor het warm water in ons sanitair blok loopt R. een aanzienlijke brandwonde op met blaarvorming van verschillende centimeters. Eenmaal deze blaar “spontaan” gebarsten is dekt hij zelf de wonde af met … een zakdoek. Medische hulp wordt, om welke reden ook, niet ingeroepen.

Ongeveer 2 dagen later komt dit arbeidsongeval ons ter ore en vragen we of we enigszins behulpzaam kunnen zijn. De wonde staat uiteraard niet schoon en dreigt bij te besmetten. Na veelvuldig spoelen, verwijderen van de afgestorven blaarranden en nodige verzorging blijkt het letsel na 4 dagen duidelijk aan de beterhand maar uiteraard niet genezen.

Uit trots of schrik weigert R. niet toe om zijn letsel te fotograferen en vraagt hij evenmin ziekteverlof voor dit arbeidsongeval.

Dit verhaal bevestigt dat het meenemen van enkele steriele sets en het nodige verzorgingsmateriaal geen overbodige luxe is bij een Afrikareis. R. had alvast nooit dergelijk medisch arsenaal gezien, ook niet in het lokale ziekenhuis dat 2 artsen telt.

Of R. het vandaag beter valt te hopen.

Geef een reactie