En nu?

Gisteren hebben we ons voornamelijk bezig gehouden met de zorg om Catharina. Didier en Veronique zijn erin geslaagd om vanuit verschillende disciplines advies te krijgen vanuit België. Er is een dossier geopend bij beide betrokken reisverzekeringen en daar lijkt men nu toch redelijk samen te werken. Gezien de beperkte mogelijkheden om in Zambia een sluitende diagnose te stellen, raadt iedereen aan om zo voorzichtig mogelijk te zijn. We moeten zoveel mogelijk vermijden dat de hals opnieuw schokken te verwerken krijgt.

Catharina zelf houdt zich kranig. Ondanks de hoge dosis pijnstillers, lijdt ze nog veel pijn bij elke beweging.

Ondertussen genieten de andere kinderen enorm van het strandje. Het ene zandkasteel vervangt het andere en het plezantst van al is natuurlijk het uittesten van de gevolgen van een dijkbreuk.

Intussen profiteren de mama’s ervan om wat kleren uit te wassen. Ook de knuffel van Marjolein moet eraan geloven.

In de namiddag hebben we dan een bezoekje gebracht aan de Kariba stuwdam. We moesten hiervoor naar de grenspost om een “gate pass” te halen. Langs de weg stonden er mensen met van alles te leuren, maar het leverde toch een leuk souvenir op:

De stuwdam is een werkelijk indrukwekkend bouwwerk. Een muur van 128 meter hoog en 617 meter lang houdt er 180 miljard kubieke meter tegen. Alleen aan verdamping verdwijnt er dagelijks 23 miljoen kubieke meter water. Het zijn ongelooflijke cijfers. Zelfs voor wie geen hoogtevrees heeft, is het kijken over de rand een bangelijke ervaring. Doordat de muur wat overhelt, kijk je immers recht in de diepte en heb je het gevoel dat je al aan het vallen bent. Brrr.

De dam wordt ook gebruikt als grensovergang naar Zimbabwe. Aangezien er geen vrachtverkeer over mag én we hier in een afgelegen hoekje zitten, is er weinig verkeer.

Vanavond hebben Didier en Veronique beslist dat zij met hun gezin in Siavonga zullen blijven. Ook al zijn er wellicht nog trajecten in de reis die met Catharina te overbruggen zijn, toch willen ze het risico niet nemen om verdere complicaties te veroorzaken.

Geef een reactie