De fiere vrouwen van SWOPA

Deze morgen werden we gewekt door de ezel die het “gazon” van de Ansempa Lodge kort moet houden. Het ontbijt dat we even later voorgeschoteld kregen, was slechter dan slecht.

Gisterenavond was Seth in de overtuiging dat we naar Bolgatanga zouden rijden. Wij ook. Maar een iets grondiger blik op de kaart leerde dat het nog een eindje noordelijker was, vlakbij de grens met Burkina Faso. Seth was er helemaal niet gerust in, want het was vier jaar geleden dat hij zo ver noordelijk gegaan was. Mede dank zij de hulp van Google lukte het zonder problemen in Sirigu te geraken.

We belandden in Swopa, een a-typisch proper community center waar je kon logeren. Helaas was er slechts één rondavel vrij. We zouden dus moeten kamperen. Maar het was hard beginnen regenen en ik had stilaan heel zware diarree. Er zat niets op dan weer weg te gaan, maar toen vond men een oplossing: een rondavel die normaal door personeel gebruikt werd, werd vrijgemaakt.

Toen de regen over was, zijn we naar de Tongo Hills gereden. Deze heuvels die bezaaid liggen met grote keien, zijn uniek in Ghana. Volgens de reisgids is het bezoek aan een lokaal schrijn ook interessant.

De korte wandeling draaide voor mij al snel uit op een lijdensweg want ik voelde mezelf heel snel deshydrateren. Maar er was geen weg terug, dus ik mee de berg op, richting schrijn. De meisjes bleven achter, want het schrijn mocht enkel bezocht worden op blote voeten en met ontbloot bovenlichaam.

Het schrijn zelf was voor ons een afknapper. Niet dat we goed wisten wat we moesten verwachten, maar een grote berg afval (haar, dierenkoppen, ingewanden) lijkt ons toch niet de beste manier om te communiceren met de voorvaderen. Het leek ons allemaal heel on-religieus.

Voor de rest was het afzien tot we weer in de auto waren en ik een beetje water kon drinken.

We hadden beloofd om rond 18:00 terug te zijn in Swopa, maar uiteindelijk werd het ruim 19:15. De keuken heeft op ons gewacht om het eten op te dienen voor ons en de andere gasten. We hebben ons uitgebreid gaan verontschuldigen. Ik ben nog eens heel zwaar gaan kotsen en ben rillend van de koorts in bed gekropen.

Geef een reactie