8 februari 2013: balen op de boerderij

Na de inspanning van gisteren zou het vandaag heel wat rustiger blijven. Deze keer zouden we met de boot gaan kijken naar de Upsala gletsjer. Deze is nog een pak groter dan de Perito Moreno. Typisch voor deze gletsjer is dat er vaak heel grote stukken afbreken. Soms drijft de baai vol met ijsbergen.

Net zoals gisteren moesten we met de bus een hele rondrit maken vooraleer we alle medereizigers opgepikt hadden . Dan ging het richting Punta Bandera, waar we de boot namen richting Upsala gletsjer, bijna 50km noordwestwaarts. Naarmate we het Canal de los Témpanos naderden, kregen we steeds grotere stukken ijs te zien.

0201

Stuk ijsberg. Fascinerend blauw.

Alweer vergaapten we ons aan dat wonderlijke blauw dat het gevolg is van lichtbreking in de uiterst zuivere ijskristallen.

Even later volgde dé ontgoocheling van de reis. Onze boot maakte rechtsomkeer op ruim 10 kilometer afstand van het gletsjerfront. Toen ik de gids vroeg waarom we niet dichter gingen, was “kweenie” het essentieel boertige antwoord.

Morene van de Upsala gletsjer

15 kilometer verderop werden we aan land gebracht, werden we met tien in de laadbak van een 4×4 gepropt en volgde een rit van ruim een uur langs de slechte weggetjes van de Estancia Christina. We stapten uit midden in de morene die de Upsala hier 100 jaar geleden achterliet.

0212

De samenvloeiing van drie ijsstromen die samen de Upsala gletsjer vormen

We stapten een paar honderd meter en kregen een onwaarschijnlijk zicht gepresenteerd over de Upsala, de samenvloeiing van drie gletsjers. Het waaide er behoorlijk hard. Soms kon je leunen tegen de wind. Achter ons waren er hoge bergen waartegen de wolken omhoog gestuwd werden. Mooi om zien, instant sneeuwvorming.

Hoofgebouwen van de Estancia Christina.

Na een uurtje keerden we terug naar de Estancia. De lunch was niet schitterend, de rondleiding op de ranch vonden we overbodig. En dan was het tijd om terug de boot te nemen. Onderweg maakten we kennis met een vriendelijk Nederlands koppel, die eerst wat op reis waren in Patagonië en dan een cruise zouden doen naar Antarctica. Wij jaloers.

Geef een reactie