Aï-Aïs

Warm water opnieuw uitgevonden.

Bij wijze van dauwtrip ben ik deze morgen met Maarten en Annelies op zoek gegaan naar de warmwaterbron waar heel dit park rond opgebouwd is. We hebben ze gevonden, maar voor de rest was er bijzonder weinig aan te zien: een vijvertje met keien waar wat heet water in stond te pruttelen. Maar allee, als dit ding ervoor zorgt dat we kunnen zwemmen in een lekker warm zwembad, is ’t voor mij ook goed.

Benzineplanning vestoord en geen cash meer.

Grabwasser Station

De werkdag begon met een forse valse noot. Met brede smile meldden we ons bij het benzinestation van het rest camp, maar toen bleek dat er hier geen loodvrije benzine te krijgen is. In Hobas (70km noord) was er evenmin te krijgen, maar bij de Cañon Lodge zou er misschien nog wat zijn. Tweede probleem: we zaten stilaan zonder cash. Hier in Namibië aanvaarden ze Zuid-Afrikaanse Rand, maar zeker geen US$. De dichtstbijzijnde plek met een bank is Keetmanshoop, 250km van Ai-Ais vandaan. We hadden nog benzine voor exact … 250km. Dit vonden we iets te avontuurlijk en we gokten op het benzinestation van Grünau, slechts 109km te rijden.

De baas van de Shell in Grünau is een arrogante kloot, maar gelukkig voor hem zat er daar voldoende loodvrije benzine onder het zand. En ja, hoera, hij aanvaardde Visa, maar rekende een commissie van 8%. Kloot.

Fish river canyon

Op weg naar de Fish River Canyon

Vanuit Grünau reden we naar het noorden van het Fish River Canyon. Het kamp van Hobas biedt de toegang tot view point nr 1 op de canyon. Vanaan de poort van het kamp was het nog 12km rijden tot we er eigenlijk waren, dit om u een idee te geven van de omvang van de reservaten in deze streken. De canyon is bijzonder spectaculair, maar in zekere zin ook redelijk saai. De minder mislukte foto’s van dit natuurwonder zullen voor zich spreken. Vermoedelijk uit ecologische overwegingen, zijn er bijzonder weinig activiteiten toegelaten in de streek van de canyon, waardoor het moeilijk is om de enormiteit ervan lijfelijk te ondervinden. De enige échte werkwijze is de Fish River Hiking trail. Je stapt 4 dagen en legt 95km af ronde de bedding van de Fish River. Deze uitdaging hebben we aan ons voorbij laten gaan.

Annelies vond de parking veel boeiender

Maarten moest zijn steentje bijdragen

We hebben nog een tweetal andere viewpoints bezocht en daar was het eigenlijk ‘meer van het zelfde’.

Op de terugweg naar Ai-Ais werd ons beter duidelijk hoe het circuit ineen zit. Het grootste deel van de weg rijd je bovenaan de oude vlakte en de laatste 22km daal je langzaam af in de canyon (550m) en het kamp van Ai-Ais ligt eigenlijk helemaal beneden, op de oever van de Fish River.

Zandwegen, pure fun.

Ondertussen hebben we al meer ervaring met het rijden op zandwegen. We vragen ons stilaan af waarom niemand erin slaagt om de E40 even berijdbaar te krijgen als deze pistes. Maar het blijft opletten, want van zodra we van het goede spoor afwijken, begin de 3 ton oud ijzer waarmee we rondtoeren, heel rare kuren te vertonen.

Geef een reactie