25000 per uur

Ook vandaag mist op zee

Ook vandaag mist op zee

Voor de tweede dag op rij moesten we onze wekker zetten, want ook de mensen van Sea Smoke hadden ons klaar en duidelijk aangemaand om tijdig op de afspraak te zijn. Net zoals gisteren hadden we ons ontbijt gisterenavond al klaargezet in één zak en zaten we amper 20 minuten na onze wekker al te genieten van vers gebrouwen koffie.

De bekendste attractie van Alert Bay: totempalenpark

De bekendste attractie van Alert Bay: totempalenpark

Maar toen we ons aanmeldden, bleek er plots een probleempje te zijn. We stonden weliswaar wel in het Grote Boek van Sea Smoke, maar zouden pas in de namiddag aan de beurt zijn. We lieten het niet aan ons hart komen en lieten ons de “cultural tour” aansmeren.

Op stap met de vriendelijke gids van Culture Shock

Op stap met de vriendelijke gids van Culture Shock

De mensen van Culture Shock waren de vleesgeworden vriendelijkheid. Buiten rustig op het terrasje, gratis koffietje, uitzicht op het haventje. Daarna stapten we in ons busje en deden de toer. Voor zover er nog twijfel over bestond: tussen ons en cultuur klikt het niet. Dus ook niet met de gids die zijn verdomde best deed, maar er niet in slaagde ons echt geïnteresseerd te krijgen.

In deze zaal hebben alle belangrijke rituelen plaats

In deze zaal hebben alle belangrijke rituelen plaats

Toen we terug op de camping waren, was het tijd voor een uitzonderlijke gebeurtenis: voor het eerst in 8 dagen zou ik eens een douche nemen. Het rioolstelsel van Alert Bay heeft deze beproeving met glans doorstaan en nadien voelde ik me angstaanjagend proper.

Anita in werkkledij

Anita in werkkledij

Zie ik er belachelijk uit of wat?

Zie ik er belachelijk uit of wat?

Voor we op het bootje van Sea Smoke stapten, kregen we allen fel-oranje overalls aangemeten. Die dingen waren niet alleen water- en winddicht, maar er zat ook nog een schuim ingenaaid dat je zou helpen drijven als dat ooit nodig was. ca303Het eerste uur van de tocht zaten we achter een groepje orca’s aan. De gids vertelde ons dat dit “northern residents” waren, een subspecie waarvan er nog slechts 250 in leven zijn. Er wordt hier door het orca research center een fotoboek bijgehouden van elke orca en zijn stamboom. Aan de hand van hun vin en de tekening op hun buik slaagt men erin ze elk apart te identificeren.

Dan ging de tocht richting Humback Whales. We kregen vroeger dan voorzien al een exemplaar te zien van de beesten die tot 50 ton zwaar kunnen worden. Niet te geloven hoe gracieus deze dieren door het water klieven. Hun gedrag bleek wel redelijk voorspelbaar. Ze bleven een minuut of twee boven water, haalden een paar keer diep adem en doken dan onder. Acht à tien minuten later doken ze dan weer op, gemakkelijk een paar kilometer van de plaats waar ze ondergedoken waren. Ideaal moment om mijn nieuwste fotografie-speeltje eens ten volle laten draaien: 7 foto’s per seconde ofte 25000 per uur. Ik beperkte me tot een duizendtal.

Onderweg stootten we ook nog op een groepje Harbour Seals en een zeeleeuw. Verderop kregen we ook nog een paar ‘gewone’ zeehonden gezien en daarmee konden we gewagen van een zeer geslaagde ‘whale watching tour’.

Als kers op de taart kregen we nog enkele Bald Eagles te zien toen we met uitgeschakelde motoren door een kanaaltje dreven.

Kampplaats 17. Wijn staat al lucht te happen.

Kampplaats 17. Wijn staat al lucht te happen.

Geef een reactie