28 juli 2014: feest in Fes

Ondanks de plechtige afspraak om vroeg op te staan, lukte het ons niet om vandaag op een treffelijk uur uit bed te geraken. En dus restte er vier uur om onze spullen bijeen te rapen. Onze beproefde checklist bewees zijn dienst en het lukte ons om met een redelijk complete set bagage te vertrekken richting Charleroi. Zoals steeds zou het nog even duren voor we op de eerste verrassingen zouden stoten.

Er zat wat zand in de radertjes bij Ryanair, want de meeste vluchten vertrokken met vertraging. Wij stegen uiteindelijk ruim een half uur te laat op; een belangrijk deel van de vertraging toe te schrijven aan de niet te overziene chaos van over elkaar klimmende mensen die duurde tot alle opa’s, oma’s, mama’s, papa’s en kinderen op de juiste plaats zaten en de oma’s vonden dat het goed was. Jaja, in Marokko is oma baas.

Tijdens de vlucht viel op dat Ryanair wel moeite doet om van zijn lawaaierige alles-voor-het-geld stijl af te geraken. Geen opdringerige verkoop van obscure loterij. Geen eindeloze reclameboodschappen voor partner-autoverhuurbedrijven en dito hotels. De stewards deden zelfs moeite om de indruk te wekken dat ze blij waren ons aan boord te hebben.

Ons vliegtuig was letterlijk het enige op de luchthaven van Fes; afhandeling verliep heel vlot. Even later waren we op weg naar het centrum.

Thuis was ik uren aan de slag geweest om GPS-coördinaten te zoeken van de plekken waar we zouden overnachten. Tussen OpenStreetMaps en Google Maps waren alvast grote verschillen in naamgeving van de straten. Ik vond vaak geen enkele correlatie tussen het kaarten op Tripadvisor en de documentatie van marokko2go.nl, die onze boekingen gedaan hadden.  En nu volgde de eerste test.

Geen van beide GPS-coördinaten die ik genoteerd hadden, bleken te kloppen. De “beste” was slechts 400m verkeerd; in de medina met zijn tientallen nauwe straatjes is dit een wereld van verschil. Onze chauffeur wist de juiste weg en leverde ons af bij de juiste deur. Een paar gangetjes door en we kwamen terecht in een volstrekt verrassend mooi paleis, wel 10 meter hoog aan de binnenkant. Grote, antieke kamers, massieve deuren in houtsnijwerk.

De eigenaar van Dar Al Batoul was de vriendelijkheid zelve. Ondanks de taalbarrière deed hij oprecht zijn best om ons te helpen.

Toen we vroegen of we op dit onchristelijke uur (22:30) nog konden eten, bracht hij ons naar het Palais De Medina. Daar was volop animatie bezig voor een stel Amerikanen, maar we kregen een heel voortreffelijke maaltijd voorgeschoteld. Telkens de danseres van dienst iemand uit het publike kwam halen om mee te dansen op het podium, was het zaak om druk met andere zaken bezig te zijn. Het lukte ons om te vermijden ons onsterfelijk belachelijk te maken.

Een paar honderd meter terug naar onze Dar, opdringerige kinderen, maar vooral veel zeer gelukkige mensen omwille van het einde van de Ramadan. Dus heel gezellige sfeer in de medina.

Morgenvroeg wordt de auto geleverd om 07:30. We maakten afspraak dat ontbijt klaar zou staan om 07:00 en zetten de wekker om 06:30. Cool plan.

Geef een reactie